Het gelekte script van Tarantino's film 'The Hateful Eight'.

 

 

 

Een paar maanden geleden stond plotseling het script van de nog te maken film 'The Hateful Eight' van Quintin Tarantino op internet. De western, die zich afspeelt na de Amerikaanse burgeroorlog, gaat over een paar bountyhunters die moeten schuilen voor een sneeuwstorm en dan een gewelddadige confrontatie met een oud-generaal krijgen. Tarantino was woest en zei meteen dat hij de film niet meer wilde maken. 

 

Het lek moet ontstaan zijn doordat hij het script aan zes mensen had gegeven zodat zij het alvast konden lezen. Maar daarna kreeg hij ineens telefoontjes van allerlei agents die een rol voor hun acteurs in de film probeerden te regelen. Onder de acteurs die het scenario via Tarantino zelf in handen hadden gekregen behoorden Michael Madsen (Kill Bill, Reservoir Dogs), Bruce Dern (Django Unchained, The Haunting) en Tim Roth (tv-serie Lie to Me, Pulp Fiction). Zij gaven het aan hun agents ter inzage en één van deze agents zou het vervolgens tegen de afspraak verder hebben verspreid.

 

Het zonder toestemming openbaarmaken van teksten, muziek of kunstwerken is in het algemeen moeilijk tegen te gaan. Het is immers niet de bedoeling dat iets altijd maar ergens in een beveiligde kluis blijft liggen. Wel kan iemand achteraf juridische stappen ondernemen, want zonder toestemming van de auteur is het verspreiden van zijn werk een schending van zijn auteursrecht. Ook Tarantino stapte naar de rechter en klaagde roddelwebsite Gawker aan. Op die website was namelijk een link te vinden die leidde naar het 146 pagina's tellende script. Echter, deze maand seponeerde de rechter de zaak en gaf hij aan dat Tarantino meer bewijs moet leveren om aan te tonen dat Gawker.com de partij was die de inbreuk maakte. Niet duidelijk is namelijk hoe vaak er daadwerkelijk op de link is geklikt en in hoeverre meespeelt dat het script al eerder op andere plekken online was te vinden.

 

Tarantino heeft echter heel slim van zijn tegenslag een voordeel weten te maken. Er was inmiddels veel aandacht voor hem en zijn nieuwste filmproject ontstaan. Hij besloot de film niet meer te maken, maar wel een éénmalige lezing/hoorspel te organiseren. Die vond plaats in Los Angeles op 24 april jongstleden. Het publiek, dat tot wel $200 voor een ticket had betaald en streng gecontroleerd werd op opname-apparatuur, kreeg het volledige script te horen in een uitvoering met o.a. Samuel L. Jackson, Tim Roth en Kurt Russel. De voorstelling duurde bijna drieëneenhalf uur en de reacties waren erg enthousiast. Waarschijnlijk zal het script ook nog in boekvorm verschijnen. Ik ben benieuwd of een film die nooit is gemaakt toch een Oscar kan winnen!  

Contact informatie

   
    E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Telefoon: 06-2813 2598
 

Delen

Deel dit artikel