Blue Note Records bestaat 75 jaar!

 

 

Blue Note Records is jarig! Het legendarische jazzlabel bestaat 75 jaar. Opgericht in New York in 1939 door Alfred Lion en Max Margulis had het in dat jaar direct een hit te pakken met 'Summertime' door saxofonist Sidney Bechet. De swingende muziek werd in die eerste tijd vooral gespeeld bij dansorkesten en in Hollywood films. Artiesten van het eerste uur waren Thelonious Monk en Bud Powell. In de jaren '50 won de jazzmuziek aan populairiteit door o.a. de gloriedagen van de jukebox. Blue Note nam risico's door onbekende, talentvolle muzikanten een kans te geven. Dat pakte goed uit. Er volgde een enorme lijst met artiesten die de jazzmuziek echt op de kaart hebben gezet. Denk maar eens aan Miles Davis, John Coltrane, Wayne Shorter, Lionel Hampton, Lee Morgan, Jimmy Smith en Herbie Hancock.

 

Het label staat nog altijd bekend om de toenmalige heldere sound van de opnamen en de mooie balans van de instrumenten. Hier was geluidstechnicus Rudy van Gelder voor verantwoordelijk. Daarnaast zorgden fotograaf Francis Wollf en Reid Miles voor de karakteristieke vormgeving van de platenhoezen. Muzikanten voelden zich prettig bij Blue Note. Ze repeteerden in een ontspannen sfeer, werden al vóór de opnamen netjes betaald en door de vele onderlinge samenwerkingen ontstond er een echt familiegevoel. Ook wanneer je bijvoorbeeld eens een tijdje in de gevangenis had gezeten liet het label je niet vallen.

 

De constante kwaliteit van de uitgebrachte Blue Note platen bezorgde de artiesten een waar keurmerk van klasse, ook nadat het label in 1979 door platenmaatschappij EMI was overgenomen. De best verkochte albums zijn o.a. 'Black Byrd' van trompettist Donald Byrd uit 1972 en 'Come away with me' van zangeres Norah Jones uit 2002. En wie kent niet de klanken van St Germain's album 'Tourist' uit 2000 dat nog zo'n 10 jaar lang de sfeer in hippe clubs en strandtenten heeft bepaald.

 

Ook Nederlandse artiesten vonden hun weg naar Blue Note: zangeres Denise Jannah was de eerste in 1995 en later volgden ook Sabrina Starke, Ruben Hein en Trijntje Oosterhuis. En wat een eer moet het zijn geweest voor DJ Maestro om in de archieven van Blue Note te mogen speuren om nummers uit te kiezen en zo zijn Blue Note Trip albums aan elkaar te mogen mixen.

 

Over mixen gesproken. In de jaren '80 en '90 gebruikten vele hiphop artiesten massaal de tracks van Blue Note als samples in hun eigen songs. De meest bekende is misschien wel 'Cantaloupe Island' van Herbie Hancock gesampled door Us3 in 1993. Het gaat verder van A Tribe Called Quest tot en met Jay Z, en via De La Soul naar Dr. Dre. Het was een voortreffelijke methode om mee te liften op de kwaliteit van Blue Note. En ongewild zorgde dit ook weer voor een hernieuwde populariteit van de oude jazz classics. Hoe dan ook, Blue Note Records heeft zijn plek in de muziekgeschiedenis dik en dik verdiend.

 

Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren!

 

 

  N.B. Voor uitleg over de juridische spelregels rond samples, covers en remixen kan er vanzelfsprekend contact met mij worden opgenomen.

  Contact informatie

     
      E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
     Telefoon: 06-2813 2598
   

  Delen

  Deel dit artikel