Meer flexibiliteit Buma/Stemra:

Kansrijke ontwikkelingen voor componisten, producers en tekstschrijvers.

 

 

Toen ik nog bij Buma/Stemra werkte had ik vaak interessante discussies over de voor- en nadelen van het lidmaatschap bij Buma/Stemra. Wanneer je als muzikant zelf je eigen songs maakt en je wilt dat iedereen die iets met jouw muziek doet daarvoor een vergoeding moet betalen, dan kun je lid worden bij Buma/Stemra. Buma/Stemra kan dan namens jou de auteursrecht-vergoedingen gaan regelen en doorbetalen aan jou als auteur. Zo'n lidmaatschap is vooral verstandig als er partijen zijn die op een redelijk grootschalige manier jouw muziek gebruiken. Denk maar eens aan commerciële radio/tv-zenders of een platenmaatschappij die jouw album uitbrengt. Maar als je voornamelijk zelf je muziek gebruikt of wanneer je juist niet wilt dat iemand ervoor moet betalen, dan is lid worden vaak niet zo zinvol.

 

Juridisch gezien draag je je auteursrechten voor de duur van je lidmaatschap over aan Buma/Stemra. Alleen zo kunnen zij namens jou de vergoedingen gaan innen. Dit betekent ook dat je dit niet meer zelf kunt doen. Als je wel zelf wilt bepalen wie er wel of niet voor het gebruik van jouw muziek moet betalen, dan moet je dus geen lid worden bij Buma/Stemra. Buma/Stemra zal namelijk altijd, voor al jouw muziekwerken, bij iedereen die je muziek gebruikt een vergoeding gaan innen. Je kan bijvoorbeeld niet aangeven dat bepaalde partijen wat jou betreft geen vergoeding hoeven te betalen. Een bevriende filmmaker die jouw muziek in een film wil gebruiken of een goed doel-instantie dat jouw nummer als single wilt uitbrengen krijgt gewoon een factuur van Buma/Stemra. Ook als je zelf de gebruiker van je eigen muziek bent (zoals bij een website met eigen muziek of een cd-release in eigen beheer), zul je net als ieder ander de tarieven van Buma/Stemra moeten betalen.

 

Dit is voor een aangesloten componist, producer of tekstschrijver soms erg nadelig. Het lidmaatschap werd daarom altijd als weinig flexibel gezien. Gelukkig hebben de leden van Buma/Stemra sinds kort enkele nieuwe regelingen in het leven geroepen, gericht op mensen die wel gewoon lid willen zijn (en voor het merendeel van het muziekgebruik geld willen zien), maar toch ook wat meer vrijheid willen hebben om voor bepaald muziekgebruik af te zien van zo'n bemoeienis van Buma/Stemra.

 

Er bestond al een regeling voor 'Eigen Muziek op de Eigen Website', zodat een artiest voor het plaatsen van z'n eigen songs op zijn website niet hoeft te betalen. Nu is daar ook de 'Royalty Free Service' bijgekomen voor Producties in Eigen Beheer. Die zorgt ervoor dat een artiest of band niet hoeft te betalen wanneer die zelf een album met eigen songs uitbrengt voor promotioneel gebruik. Dit mag maar één keer per productie worden aangevraagd voor maximaal 400 stuks.

 

Ten derde is het nu ook mogelijk om bepaalde rechtencategorieën uit te sluiten van incasso door Buma/Stemra. Je zegt dan als het ware tegen Buma/Stemra dat voor bepaald muziekgebruik geen geld geïncasseerd moet worden. Je wordt als auteur dan dus ook niet uitbetaald door Buma/Stemra. Op die manier kun je wel helemaal zelf met een muziekgebruiker onderhandelen over een vergoeding of daar gewoon helemaal van afzien (net als wanneer je geen lid bent). Deze mogelijkheid wordt het 'Opt-out systeem' genoemd en daarbij is het volgende uit te sluiten:

  • muziekgebruik op podia en events (voornamelijk live-optredens)

  • uitzendingen op radio/tv en simulcasting

  • achtergrondmuziek (in winkels, horeca, bedrijven, etc.)

  • mechanische vastlegging (muziek op geluidsdragers zoals cd, dvd, vinyl, film)

  • online muziekgebruik

Deze nieuwe regelingen lijken een passende oplossing te bieden voor situaties waar Buma/Stemra's eerdere 'alles of niets-systeem' onvoldoende mee overweg kon. Let op: Wanneer je gebruik wilt maken van het Opt-out systeem moet je dit vóór 1 oktober 2014 aan Buma/Stemra doorgeven! Je lidmaatschap kan dan nog per 1 januari 2015 aangepast worden.

Contact informatie

   
    E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Telefoon: 06-2813 2598
 

Delen

Deel dit artikel