Het Download-verbod: gezamelijke Europese aanpak noodzakelijk. 

 

 

Op 5 november was ik in de Tweede Kamer om het langverwachte debat over het download-verbod te volgen. Behalve een handje vol pers waren er ook vertegenwoordigers van Buma/Stemra en Stichting Brein (de anti-piracy organisatie) als bezoeker aanwezig in de Klompézaal.

 

De woordvoerders van de diverse politieke partijen kwamen het eerst aan de beurt en waren het er eigenlijk wel over eens. Illegaal downloaden van films, games en muziek is schadelijk voor de makers ervan. De Auteurswet hoort creatieve makers te beschermen en deze auteurs verdienen loon naar werken. Een redelijke vergoeding voor hun creatieve inspannningen zeg maar. Websites die illegaal content aanbieden moeten worden bestreden (denk aan Napster vroeger of The Pirate Bay nu). En er moet meer gedaan worden om legale alternatieven te bevorderen (iTunes, Spotify, Beatport, Netflix, enz).

 

De woordvoerder van de VVD hamerde op meer overleg tussen de industrie en de makers. Hij wil ook meer awareness bij het publiek creëren door bijvoorbeeld met pop-ups de bezoeker van een illegale website te waarschuwen voor de schadelijke gevolgen voor de artiesten en acteurs. Dit werd namelijk al eens in Engeland en Denemarken gedaan. D66 gaf daarop aan dat een illegale website natuurlijk nooit zelf zo'n pop-up zal gaan tonen. Als je dat voor elkaar wilt krijgen zou je dat via de internet-provider moeten regelen. Maar door de aanpak bij de provider neer te leggen kom je al gauw in het nauw met allerlei privacy-kwesties. Bovendien is het niet wenselijk om de providers tot een soort internet-politie te maken.

 

Staatssecretaris Fred Teeven, de man die er in ons kabinet uiteindelijk over gaat, beantwoordde daarna enkele vragen van de partijen en kwam met een paar interessante uitspraken. Hij erkende ten eerste dat de creatieve sector in Nederland een belangrijke economische rol speelt en dat mede daarom de bescherming rechtvaardig is. De handhaving van de Auteurswet zal echter alleen civielrechtelijk mogelijk blijven en niet strafrechtelijk (via de overheid). Heel belangrijk om te weten is dat de illegale aanbieders degenen zijn die zullen worden bestreden. Dat zijn dus de website-houders. De individuele gebruikers zullen met rust worden gelaten. Geen Amerikaanse toestanden dus hier in Nederland. 3 van de 4 Nederlanders downloadt inmiddels op een legale manier. Dit is een behoorlijke vooruitgang in vergelijking met eerdere jaren. De Nederlandse website die opgezet is om uitleg te geven over alle veilige en legale digitale diensten heet: www.thecontentmap.nl.

 

Teeven benadrukte dat het internet per definitie grenzeloos is en dat er daarom hulp van andere landen nodig is. Een efficiënte oplossing in het handhaven van het download-verbod moet daarom echt in Europa geregeld worden. Nederland zal de komende tijd in Europa aandacht blijven vragen voor de kwestie. Het is in dat kader ook goed dat Nederland in 2016 het voorzitterschap van de Europese Unie vervult. Het heeft dan meer mogelijkheden om het download-verbod hoger op de Europese agenda te zetten. Alle politieke partijen schaarden zich achter deze benadering. Zelfs de woordvoerder van de PVV, normaal geen voorstander van Europese samenwerking, begreep dat zo'n aanpak nu noodzakelijk is. En zo kwam er een einde aan een boeiend debat.

Contact informatie

   
    E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Telefoon: 06-2813 2598
 

Delen

Deel dit artikel